Kaos, kulturkrockar & kärlek

Vindpust på magen.

Just nu är det kallt. Iskallt. Det snöade i Copacabana idag och det var snörisk här i La Paz, vilket aldrig händer. Så visst jag håller med om att det är kallt. På mornarna när mina anställda kommer ner från El Alto ser man inte vem som är vem för de är så täckta med halsdukar och mössor. Och visst, i ett stenhus utan värme där vattnet har fryst i kranarna på morgonen är det kallt. Jag säger inget om det. Jag vet att det är så kallt att gamla och små barn fryser ihjäl i bergen, att sjuka blir ännu sjukare och att många är förkylda i en evighet.

20160628_220156

Det är kallt. Men inte jämt och inte överallt. Det är en sådan hysteri kring kyla att jag blir alldeles knäpp. Jämt. Man paltar på barn så de blir alldeles svettiga. Är det så smart? Kräks någon är det med största sannolikhet en kall vindpust som dragit in och slått ut magen.

Jag och Rico är minst sagt inte överrens här. Även om han inte uttalar sig om vindpust på magen så överklär han alltid Amaya och Alicia. Särskilt när de ska sova. Och jag får höra kommentarer från överallt när jag normalklär tjejerna. Hur lite kläder de har på sig, Jag blir tokig.

Visst, nu är båda tjejerna förkylda men mer än vindpustar eller gå barfota i en 22 gradig lägenhet tror jag på förskolebaciller. Men vad vet väl jag?

Vi har iallafall turen att kunna ha element här inne så det är ganska skönt här hemma. Tycker jag iallafall! Men Rico och alla har fryspanik så det hjälper inte så mycket att jag tycker något helt annat. Bara för att vara extra knäpp hade jag och tjejerna lite glasskalas här i eftermiddag! Mysigt!20160628_172314

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Leave a Reply

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. anna

  Älskar din blogg och tycker att den är jätteintressant och lärorik!! Hoppas kunna åka till bolivia någon gång, verkar vara ett helt fantastiskt land.
  Är inte den här kylagrejen för att de allra flesta har så kallt hemma så att det inte finns någonstans att värma upp sig på och att de därför täcker på sig och barnen så mkt som möjligt så att de inte ska börja frysa? Tex min mans familj i chile har ibland typ 8-10 grader inomhus och då är det stället där man ska värma sig liksom… och det är säkert ännu mkt kallare i el alto.
  tack igen för en jätteintressant blogg☺ /en trogen läsare

  1. mammaisydamerika

   Hej och vad kul att du följer bloggen! Jo absolut är det så, att det är iskallt i många hus och lägenheter, men inte alltid. Men kylhysterin lever året runt här. Även mitt i sommaran, i en varm lägenhet eller sittandes mot en skön solvägg. Alltid har, särskilt barnen, för lite kläder :). Men Bolivia är fantastiskt! Hör av dig om du planerar en resa! Kram!

   1. anna

    Haha japp farligt med cambios de temperatura? Tack, det ska jag definitivt göra! ☺ jag vet inte om du skrivit något sådant inlägg förut men annars kan ett förslag vara att skriva om hr det funkar att resa i bolivia med små barn (när/Om du har tid såklart att skriva, förstår att du har ganska fullt upp). Skulle vara intresserad av att höra mer om det☺

stats